Fly holdes i luften af solceller

Flyindustrien beskyldes ofte for at være en af de helt store syndere, når det kommer til forurening. Det koster nemlig rigtig meget brændstof at holde et fly i luften, og det koster ekstra meget benzin, når man samtidig skal holde energi i store, kraftige motorer, helt indtil flyet lander igen.

Nu forsøger man at komme den dårlige udvikling i møde ved at bruge den energi, man får fra solcelleanlæg. Solenergi skal holde et fly i luften, mens det svæver rundt på fire motorer, og hvis forsøget lykkedes, vil man forsøge at indarbejde den grønne energikilde i den helt normale flyindustri, hvor flyene kører på benzin og olie, der er pumpet op fra undergrunden.

Solceller udviklet til montering på vingerne

Solceller monteret på vingerne af fly

Flyet, der vejer 2,3 ton, skal flyve fra Abu Dhabi i Mellemøsten i retning mod Oman. Afgangslandet, der er et emiratland, er en af de mest optimale steder at lave forsøget, da der naturligvis er en helt del solstråler til rådighed, når man tester i den del af verdenen.

Video: Et fly med 17.000 solceller

17.000 solceller, skal producerer energi til flyet og holde det i luften helt indtil Oman. Selvom flyet er en testafgang, der aldrig er prøvet før, er der ikke skruet ned for personalet. Fire piloter skal ud på missionen, der kan vise sig at være farlig. Flyet er specialbygget, så det vejer mindst muligt og så vingerne kan være brede nok til at rumme nok paneler.

Hvis forsøget lykkes, kan man forvente at flyindustrien vil revolutioneres kraftigt i fremtiden. Et vellykket forsøg vil betyde, at man for alvor kan begynde at implementere solenergi for fly, og den udvikling, der foregår for solceller, hvor man lærer at udnytte mere og mere af den energi, panelerne optager, betyder, at det kan begynde at gå rigtig stærkt nu.