Udviklingen indenfor alkoholisme og alkoholmisbrug

Det er ikke altid tydeligt at se, hvornår drikkevaner går fra et socialt alkoholforbrug til et alkoholproblem. Indtages alkoholen som et middel imod negative følelser eller en depression, er man dog allerede i farezonen for at udvikle et alkoholmisbrug. Alkoholisme er en skadelig sygdom der kan komme snigende. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de fysiske og psykiske symptomer der ofte forekommer, når man har et overforbrug og føler sig afhængig af alkoholen, som et rusmiddel til at komme igennem dagen. At indse og forstå de skadelige virkninger ved et alkoholmisbrug, er det vigtigste skridt imod en succesfuld alkoholbehandling, og vejen til at overkomme en alkoholafhængighed.

Baggrunden for alkoholisme

Udviklingen indenfor alkoholisme og alkoholmisbrug

Alkoholisme og udviklingen af et misbrug udspringer ofte fra mange forskellige faktorer. Undersøgelser viser at det bl.a. skyldes genetik, hvordan du blev opvokset som barn, dit sociale miljø og dit følelsesmæssige helbred. Danske unge starter tideligt med at drikke alkohol og Danmark er idag en af de lande i Europa, hvor der bliver drukket mest alkohol. Statistiske set har knap 20% af alle danske børn, været fuld i en alder af 13 år. Når man starter med at drikke i en så tidlig alder, løber man altid en større risiko for at udvikle et alkoholmisbrug. Undersøgelser viser da også, at disse unge og børn har en langt større risiko for at udvikle et alkoholmisbrug senere i livet. Flere ender endvidere i forskellige uheld, f.eks. i trafikken, med stoffer, i slagsmål og opbygger nemmere depression og sociale problemer, blandt deres pårørende og familie.

Hvornår har man alkoholproblemer?

Du har muligvis et problem med alkohol hvis du:

  • Føler skyld eller skammer dig hver gang du drikker
  • Lyver for andre og skjuler dine alkoholvaner
  • Har pårørende eller familie som er bekymret for dine drikkevaner
  • Har behov for at drikke for at føle dig godt tilpas
  • Besvimer eller glemmer hvad du lavede imens du drak
  • Regelmæssigt drikker mere end du egentlig ville

Det anbefales dog at man går til en professionel alkoholbehandler, hvis man har mistanke om, at man har et overforbrug.

Forskellen imellem alkoholafhængighed og alkoholmisbrug

Ifølge en alkoholbehandler vi spurgte, er der stor forskel på alkoholmisbrug og alkoholafhængighed. Nogle er i stand til at have et meget stort, men kontrolleret overforbrug af alkohol, uden at føle afhængighed. Andre udvikler både en fysisk og psykisk afhængighed og mister hurtigt kontrollen med deres drikkevaner. Fælles for begge grupper er dog, at der er tale om et sundhedsskadeligt overforbrug, som er skyld i flere dødsfald hvert år og mere end 60 forskellige sygdomme. Begge grupper kræver endvidere omgående alkoholbehandling.

Skader og symptomer på man er alkoholmisbruger

Som vi forklarede i starten, kan det være svært for en alkoholmisbruger at vide hvorvidt han har et alkoholmisbrug eller ej. Derfor er det oftest bedst at få foretaget en alkoholtest og diagnose af problemet, for at kortlægge problemets omfang og hvordan det behandles effektivt. Derudover er der ofte symptomer som man kan kigge efter hvilket har med at udvikle sig til både psykiske og fysiske skader, såfremt man ikke kommer i behandling i tide. Disse skader inkluderer bl.a. leverskader, forhøjet blodtryk, mavesår og mavesmerter, impotens, alkoholforgiftning, depression med mere.

Læs mere om alkoholmisbrug og alkoholisme her